sol grönatips.segrönatips.se husOm mig

Använda vattenkokare när man kokar vatten

Publicerad 2008-06-29
Vattenkokaren kokar vattnet mycket snabbare än spisen

Jag har försökt jämföra att koka upp en liter vatten i vattenkokare, mot att koka upp i kastrull, med och utan lock. Min vattenkokare kokade upp 1 liter vatten på 3 min och 40 s. Enligt (den billiga) elmätaren drog den i snitt 1800 W. Det betyder att det gick åt 0.110 kWh för att värma upp den där litern med vatten.

På spisens lilla snabbplatta, i en kastrull utan lock, tog det 8 min och 30 s. Jag kan tyvärr inte mäta vad spisen drar, eftersom den har en trefas-kontakt, men en spisplatta drar enligt uppgift mellan 1000 och 2000 W beroende på hur stor den är. Enligt en hushållskalkyl (PDF) som Konsument Göteborg har gjort, drar snabbplattan på spisen 1500 W på full effekt. Då betyder det att det gick åt 0.208 kWh för att koka upp den där litern med vatten.

Med lock tog det 8 min blankt. Omsatt i energi så gick det åt 0.200 kWh med kokning under lock.

I ärlighetens namn blev jag lite besviken, för jag trodde skillnaden skulle vara större än vad den var. Uppskattningsvis kokar vi en liter vatten per dag i vattenkokaren. Det ger en besparing på 33-36 kWh per år, jämfört med i kastrull, beroende på om jag har lock på eller ej.

Stäng  Vattenkokaren kokar vattnet mycket snabbare än spisen 
Vattenkokaren kokar vattnet mycket snabbare än spisen

Nytta & vinstplus

Den största fördelen är ju helt klart tiden. Vattenkokaren kokar upp dubbelt så snabbt som kastrullen. 35 sparade kWh om året är inte så mycket, om man jämför med alla andra apparater, men å andra sidan är det busenkelt att göra det till en vana att använda vattenkokaren för att förkoka upp vatten till pasta och potatis. Och den kokar heller aldrig över.

Jobb & utgifterminus

Beroende på vattenegenskaperna där man bor, kan man behöva rengöra vattenkokaren då och då från t ex kalkavlagringar. (Citronsyra fungerar utmärkt mot kalkavlagringar och är dessutom miljövänligt!) En vattenkokare kostar, enligt Testfakta (se länk nedan) 300-1350 kr, beroende på kvalitet.

Länktips:

Testfakta (PDF) har testat åtta olika vattenkokare. Värt att kika på om man ska köpa!
Kommentarer:

MaxH

2/7-2008 18:53

Vad är det för slags spis, plattor, keramikhäll, induktion (eller gas)? Skulle vara skoj att veta (om du nu får tid över) att veta vad induktion kostar, de säger ju att den sparar en massa energi jämfört med keramikhäll/plattor :)

Sofia

2/7-2008 21:06

Vi har en gammal elspis med järnplattor, förmodligen ända från 60-talet.

MaxH

6/8-2008 00:50

Tjo! Efter mycket om och men har jag nu flyttat och fått en induktionsspis. Då jag var nyfiken på denna jämförelse sen förut så testade jag att koka upp 1l vatten på den - det blev 3m37s och 0,096kWh. Min egna vattenkokare tog 3m15s och ca 0,120kWh (uträknad energiåtgång då jag inte har någon mätare

Lars Blomdahl

6/11-2009 00:40

Ja äntligen håller jag med om någonting som föreslås här. Dessutom så har jag miniminivå i vattekokaren alltså över värmebläcken samt spar uppvärmt vattekokarvatten i kokaren under kylplast. Också därför att jag vid nästa uppvärmiong startar med att värma vatten från 20 grader istället för 7- 10 grader om jag tar vattnet direkt ur kallvatten kranen. Jag måste givetvis fylla på från kallvatten kranen då jag kokat pulverkaffe eller påste men har ju då en blndning av vatten i kokaren på kanske 40-50 grader.


Spamskydd: Var är hunden?