sol grönatips.segrönatips.se husOm mig

Fråga efter miljövänliga varor och tjänster

Publicerad 2008-07-04

Tillgång och efterfrågan hänger ihop. När jag är på humör så brukar jag passa på att fråga om miljövänliga varor eller tjänster.  • Har matbutiken KRAV-märkt kött?
  • Klädbutiken ekologiska kläder?
  • Taxibolaget miljötaxi?
  • Snabbmatstället källsortering av förpackningarna?
  • Datorbutiken miljömärkt hårdvara?
  • Bokhandeln svanenmärkta skrivblock?
  • Fiskrestaurangen icke utrotningshotad fisk?
  • Puben ekologiskt öl?

Några exempel

I många fall har fotfolket bakom kassan varken kunskap eller möjlighet att påverka miljöaspekten på det de säljer och ibland blir man hänvisad till chefen. I ett fall tog jag faktiskt kontakt med chefen. Jag ringde ansvariga på Cajsa's kök i Uppsala och frågat varför de inte sorterar sina plastförpackningar på snabbmatställena. (De hade försökt lösa problemet, men fastnat på att personalen inte hade möjlighet att diska förpackningarna först.) Kanske har jag skyndat på en lösning där.

På Alina systems där de säljer datorer, hade de inga miljömärkta varor. Killen i kassan sa att de bara haft en enda kund som frågat efter det. Så jag fick nöja mig över att åtminstone ha fördubblat antalet frågande kunder. ;)

Obs! Glöm inte att berömma butiker/personal som erbjuder miljövänliga varor. Vi människor är oftast bättre på att fördöma än berömma.

Stäng   

Nytta & vinstplus

Det här är ett långsiktigt sätt att påverka. Och ett bra sätt att fördriva tiden när man följer med kompisar i affärer.

Det är inte svaret som är det viktiga - utan att frågan ställs. Det visar på ett kundintresse. Man brukar säga att för varje person som faktiskt frågar, går det tio personer som undrat samma sak men inte frågat. Affärer köper ju in och säljer det folk vill ha.

Jobb & utgifterminus

Det tar 10 sekunder att fråga och kostar ingenting. Men man kan inte förvänta sig en förändring tills nästa gång man är på besök. (Fast då kan man fråga igen!)