sol grönatips.segrönatips.se husOm mig

Sänka inomhustemperaturen

Publicerad 2008-07-07
18 grader i sovrummet är bra

Vi har visserligen fjärrvärme som ingår i hyran, men jag ville ändå testa att sänka inomhustemperaturen i vår lägenhet. I februari stängde jag av elementet i sovrummet helt. Förut hade vi ca 21° C, nu gick temperaturen ner till ca 18° C i det rummet. Kallt! Men eftersom vi sällan var i sovrummet så märkte vi bara av det när det var dags att sova och dags att vakna.

Eftersom det funkade bra så testade jag några veckor senare att stänga av även i köket och sänka till hälften i allrummet. (Våra tamråttor bor i allrummet, så jag ville inte stänga av helt och riskera att de blev förkylda.) Badrumselementet fick fortfarande vara på, för kalla badrum är hemska att duscha i. ;)

Jag la mig till med en ny vana också, att använda tofflor och en extra tröja.

Stäng  18 grader i sovrummet är bra 
18 grader i sovrummet är bra

Nytta & vinstplus

Rent ekonomiskt har vi som har "gratis" fjärrvärme inte märkt någon skillnad, men enligt Naturskyddsföreningen så motsvarar en grad ca 5% av uppvärmningskostnaden. Enligt bostadshusets energideklaration så gör vårt hus av med ca 85 kWh för uppvärmning, per m² och år. Efter en liten överslagsräkning, beroende på vilka rum vi sänkte till vilken temperatur, har jag fått fram att vi kanske har sparat runt 400 kWh på att slå av/sänka våra element.

Fjärrvärme är miljövänligt, eftersom det medför minskade utsläpp både för att det ersätter traditionell uppvärmning med t ex olja och för att man använder mer och mer biobränslen i fjärrvärmeanläggningar, istället för olja och kol. Biobränsle är ju en förnybar energikälla.

Dessutom är det klart lättare att sova när det är svalt, så det förbättrar nog hälsan en del med.

Jobb & utgifterminus

Även om det är lättare att somna när det är kallt, så är det svårare att gå upp på morgonen. Mycket skönare att ligga kvar i sängvärmen!

Är man frusen av sig så behöver man lära sig att ha lagom med kläder på sig för att hålla värmen. Att gå runt lättklädd vintertid är ju lyxigt, men lite onödigt.

Vill man ha svalare i vissa rum och varmare i andra så är det bra att hålla dörrar stängda, eller åtminstone avskärma med ett draperi. Ovant i början.
Kommentarer:

Lars Blomdahl

6/11-2009 00:34

18 grader i sovrummet och 21 i vardagsrummet eller köket. Det verkar konstigt i ett modernt och välisolerat hus där isoleringen satts i ytterväggarna. För att ha 18 grader i sovrummet och 21 i övriga rum där man vistas så måste någon idiot ha satt in värmeisolering i bostadens innerväggar och dessutom sätt till att sovrummets yttervägg har dålig isloering utåt. Iden verkar vara en 08- 031 hjärnspöke av folk som bor i storstadslägenhetr och dessutom inte vet någonting om riktiga hus.

Lars Blomdahl

6/11-2009 00:46

Ett bättre energispartips en SNF: många tossiga energispartips. Jag har under kalla vintern vattenflaskor av plast på balkongen. När Vattmnet dessa fryser till is tas de in i kyl och frys där elen då slås av. Lars blomdahl en liter is som tinar motsvarar att en 16 w lampa får brinna i 6- 7 timmar.

Lars Blomdahl

6/11-2009 00:51

Sänk temperaturen 1 grad och spara 5 %. Ingen sa hur varmt man hade innan slapp tenkegång som då man förväxlar ordet nedskärning med ordet besparing. Människan är ett tropiskt djur som kräver viss värme. Särskilt äldre människor. Isoerla hus och använd fjärrvärme och biobränsle det är en besparing av energi och inte en nedskärning av människors komfort.

Lars Blomdahl

6/11-2009 00:53

När vi ändå talr om att spara energi. slå aldrig använt äggkokvatten i vasken. Låt det värma köket då det svalnar ned till inomhustemperatur.

Sofia

25/11-2009 20:44

Lars: Självklart påverkar avslagna element även resten av lägenheten, men det blir ändå klar temperaturskillnad i rummet med avslaget element jämfört med rum med påslaget element. Man får ju se till att stänga dörren (eller vad man nu har) till det kalla rummet, precis som de gjorde förr i tiden.


Spamskydd: Var är hunden?