Mäta vattenförbrukning
Publicerad 2008-07-10Det som började som en tanke att mäta sköljvatten vid handdisken, växte snart till att uppskatta min totala vattenförbrukning istället. Enligt en sida på Norsjö kommun så gör medelsvensson varje dag av med i snitt 70 liter på personlig hygien, 40 liter på toalett, 40 liter på disk, 30 liter på tvätt, 10 liter på mat och dryck och ca 25 liter på övrigt ospecificerat, totalt 215 liter. Det lät väldigt mycket! Jag blev nyfiken på hur mycket jag själv gör av med, så jag gjorde mina egna mätningar.
Handdisken
Vi handdiskar i disko, men har än så länge sköljt under rinnande vatten. Eftersom jag stänger av kranen mellan varje sköljning så har det känts som om det inte går åt så fruktansvärt mycket mer vatten jämfört med om man använder sköljbalja. Vi diskar ungefär en gång om dagen och en mätning av diskvatten och sköljvatten visade att till en disk använder vi 15 liter diskvatten (diskho) och 11 liter sköljvatten (rinnande). Dessutom går det säkert några extra liter på att skölja av några extra jobbiga matrester eller liknande. Totalt 30 liter räknar jag med. (Jämfört med 40 för "genomsnittssvensken".)
Toaletten
Nja, skruva upp vattentanken på toaletten lockade inte, så jag googlade istället. En genomsnittlig toalett drar 4-5 liter per spolning, så jag räknade med att jag gör av med ca 30 liter per dag där. (Jämfört med 40 för "genomsnittssvensken".)
Tvätten
Om en vanlig tvättmaskin gör av med ca 60 liter vatten, så tror jag att jag gör av med ungefär 15 liter per dag. (Jämfört med 30 för "genomsnittssvensken".)
Duschen
Det som kräver allra mest vatten är dock duschen! Jag passade på att mäta hur mycket vatten jag gjorde av med, genom att använda en propp i vårt badkar och mäta vattennivån efteråt med linjal. Sedan tömde jag badkaret och fyllde upp på nytt, men denna gång med hjälp av 10-liters hink och en-liters-mått för att komma upp till samma nivå på linjalen. Primitivt, men det funkade! En dusch utan hårtvätt gav 32 liter vatten och en dusch med hårtvätt gav 80 liter vatten. Jag räknade ut att jag i snitt gör av med 48 liter duschvatten per dygn och lägger man till ett par liter för tandborstning t ex, så blir det ca 50 liter per dygn. (Jämfört med 70 för "genomsnittssvensken".)
Mat och övrigt
Jag uppskattar att jag gör av med 5 liter per dag till mat och dryck. "Övrigt" är ett väldigt luddigt ord, men jag räknar med att ca 20 liter går åt om dygnet till mer ospecificerade saker som råttburstvätt och enstaka bad. (10 liter mat mm och 25 liter övrigt för "genomsnittssvensken".)
Totalt resultat
Jag gör av med ca 150 liter vatten per dygn. Det är ju rätt bra jämfört med 215 liter per dygn, som är en av de snittsiffror som man hittar via Google. (150 liter, 165 liter, 180 liter, 200 liter, 215 liter, beroende på vilken källa man ska tro på.) Den där "genomsnittssvensken" är allt en riktig slösare.
Nytta & vinst
Genom att bara bli medveten om hur mycket vatten man gör av med, och på vad, blir man automagiskt mer sparsam. Helt plötsligt märker man om kranen står och spolar till ingen nytta, jämfört med förr.
För oss ingår vattnet i hyran, men om det inte gjorde det, så skulle det kanske kosta ca 4 öre per liter, enligt schablonuträkning som Höganäs reningsverk/Thomas Almenberg har gjort. Det betyder att jag redan idag sparar 950 kr på ett år i vattenavgift, jämfört med de snittpersoner som använder 215 liter vatten om dagen! Om vi dessutom installerade snålspolande duschmunstycken, toalett och kranar, skulle vi kunna spara ännu mer.
Jobb & utgifter
Det finns kanske smartare sätt att mäta sin egen vattenförbrukning än de som jag har använt, men om man inte har något emot att pyssla lite med litermått och baljor en dag så går det utmärkt.
Länktips:
Vi i villa har en intressant artikel om vattenbesparing.
Kommentarer:
Annika
13/9-2009 15:37Hejsan Sofia! Vilket kort, koncist och intressant inlägg om vattenförbrukning! Dock saknar jag en inblick i ens indirekta vattenförbrukning främst genom vad man äter! Som vegetarian sparar men väldigt mycket mer vatten per dag, både jämfört med en köttätare och med "Genomsnittssvenskens" direkta, dagliga vattenförbrukning! Som exempel kan nämnas att en kycklingfilé "kostar" 1170 liter vatten, en halvkilosbit hårdost kostar 2500 liter och en 300 g (ko)biff drar 4500 liter vatten... Läs mer på http://www.traumkrieger.de/virtualwater/ MiljöVänliga Hälsningar, Annika
anonym
14/9-2009 08:33hi
malin
14/9-2009 09:44hej på er! vi hittad hunden :D
malin jonsson
14/9-2009 09:49hej hej!! jag hittade vovven!! :D jag har två mycket sötare katter en den typen
Lars Blomdahl
6/11-2009 00:25Vattenförbrukning Ämnet är överreklamerat och ofta nonsens i Sverige Vi bor i den humida regionen med överskott på vatten. Men obs \" Varmvattenförbrukning \" är en formidabel energislukare och det är vår använding av varmvatten som vi bör hålla koll på. Övriga myter. Vattereningskemikalier slukar otrologia mängder energi. Nej inte i de halter de används till vanligt svenskt drickvatten. Elenergin för att distrubuera kallt drickvatten är högst några få k cal per liter ca 1, 3 per liter ( Bra sort att räkna i ) det ger hur många grader kallvatten skulle värmas om elenergin gick till att värma vattnet. Alltså slöseri med varmvatten 1,3 grader förvarmt i onödan motsvarar elenergin för att distrubuera dricksvatten. Energin för reningskemikalierna räcker till att värma vattnet någon bråkdel av en grad. Många värden för reningskemikaliernas energiinnehåll är väl kända och kan fås ur tabellverk eller beräknas med hjälp av termodynamik. Använd och slösa med kallvatten om man kan spara energi
stona
14/11-2009 21:05hej