Äta rätt fisk
Publicerad 2008-07-16Ingen har väl missat att torsken börjar ta slut. Likadant är det för en mängd andra vanliga matfiskar och det är svårt att veta fiskar man faktiskt får äta med gott samvete. Det har gått så långt att det är lättare att lära sig namnen på några bra fiskar än namnen på alla dåliga - för det är många. Jag skrev ut WWF:S fiskeguide (se länktips) och satte upp på kylskåpet. Här kommer ett utdrag ur den plus en bra tidningsartikel i DN. Kolla länktipsen längst ner för djupare analyser.
Bra fiskval
- Abborre
- Alaska Pollock - Stilla havets motsvarighet till vår torsk. Gärna MSC-märkt.
- Flundra (alias skrubbskädda) - enda(?) bra plattfisken. Förväxla inte med hälleflundra
- Gädda
- Gös från insjöar
- Hoki - torskalternativ från Australien/Nya Zealand
- Kapkummel - MSC-märkt, från Sydafrika. Förväxla ej med kummel.
- Karp
- Sej (alias gråsej)
- Sill
- Skarpsill
- Strömming
- Tilapia (alias Sankt Pers fisk)
- Miljömärkta fiskar! Finns både vildfångade och odlade. KRAV-märkt lax t ex.
Nytta & vinst
Vissa fiskar finns det så gott om att det bara är bra om vi äter mer av dem istället för andra. Skarpsillen är ett sånt exempel. Man tror att algblomningen beror mycket på att torsken minskat i antal. Torskar äter skarpsill, som i sin tur äter djurplankton, som i sin tur äter växtplankton. När torskarna minskar ökar skarpsillen, som i sin tur äter så mycket djurplankton så att växtplanktonen, däribland de som orsakar de kraftiga algblomningarna, ökar i antal.
Fisk är nyttigt! Fisk och skaldjur innehåller mycket D-vitamin, jod och selen, ämnen som många svenskar får för lite av. Fet fisk innehåller dessutom mycket omega-3-fettsyror som sänker kolesterolhalten och förebygger hjärt/kärl-sjukdomar. Det ska också vara bra för små barns växande hjärnor och mot depression hos nyblivna mödrar. Exempel på fet fisk är sill, strömming och lax.
Jobb & utgifter
Innan man lärt sig fiskarna så blir det en del hjärngymping. Kan vara bra att ha med sig en lapp med namnen i början. Skriv ut och ta med WWF:s guide i fickformat. (PDF)
Tyvärr så finns det en hel del onyttigheter i Östersjön som avspeglas i fisken, bl a dioxin och PCB. Barn som växer är särskilt känsliga för dessa och bör inte få i sig för mycket sånt. Även unga kvinnor som planerar att få barn ska vara försiktiga. Livsmedelsverket ger råd och tips kring det.
Länktips:
WWF:s fiskeguide (PDF)
Isabella Lövins bästa fiskval - artikel i DN med utdrag från Isabellas bok Tyst hav.
Vetenskapsradions artikel "Fiske större orsak till algblomning än övergödning"
Hos Svensk Fisk kan man läsa vart olika fiskar kommer ifrån och få tips på recept