sol grönatips.segrönatips.se husOm mig

Starta ett återanvändningsrum

Publicerad 2008-06-25
Gamla mangelrummet i källaren är nu återanvändningsrum

Ett återanvändningsrum är ett rum där kan man lämna hela och rena möbler/prylar som man inte längre har användning av, men som andra kanske vill ha. Perfekt sätt att cirkulera gamla saker i flerfamiljshus istället för att slänga dem i onödan.

I mars 2008 startade jag ett återanvändningsrum i källaren på vårt hus, som har ca 30 lägenheter. I källaren hade vi ett mangelrum med en gigantisk gammal stenmangel som ingen använde. Efter godkännande från BRF-styrelsen skänkte jag bort mangeln på blocket.se och vips hade vi ett tomt rum färdigt att användas!

Uppsala Nya Tidning skrev en artikel om mitt initiativ: "Den enes skräp, den andres skatt".(Idén hade jag fått från en artikel i Uppsalatidningen, UNT:s konkurrent.)

Stäng  Gamla mangelrummet i källaren är nu återanvändningsrum 
Gamla mangelrummet i källaren är nu återanvändningsrum

Nytta & vinstplus

Möbler och prylar får ökad livslängd, vilket borde leda till färre nyinköp. Det borde också leda till att städcontainern som kommer två gånger per år, inte blir lika full, vilket ger ett billigare kilopris för bostadsrättsföreningen.

Jobb & utgifterminus

Det är sällan man hittar ett helt tomt utrymme, så man får börja med att tömma och städa. Bortskänkes-annonsen på blocket.se kostade 30 kr och så tillkom förstås ett 30-tal utskrifter till grannarna. Jag hade tur, för i vårt hus fanns redan en gammal träbänk i rummet där folk kunde ställa saker. Annars kan man behöva införskaffa en avställningsyta.

Nu står jag som ansvarig för rummet. Om rummet fylls med skräp så får jag hjälp med tömning på bostadsrättsföreningens årliga städdagar, men just nu sköter det sig själv. :)

Gör såhär:

  1. Hitta ett lämpligt utrymme som kan användas som återanvändningsrum.
  2. Kontakta din BRF-styrelse eller liknande och se till att de godkänner din idé.
  3. Töm och städa rummet.
  4. Ställ in en bänk och/eller bokhylla, där folk kan ställa mindre föremål.
  5. Sätt upp en lapp med regler, så att rummet inte fylls med skräp. (regler.doc)
  6. Välj en ansvarig för rummet (t ex du själv) som håller lite koll. Just in case.
  7. Informera dina grannar, t ex via lapp i brevlådan.Kommentarer:


Spamskydd: Var är hunden?