sol grönatips.segrönatips.se husOm mig

Kemikaliekolla dina hygien- och skönhetsprodukter

Uppdaterad 2009-05-15
Innehåller dina produkter hormonstörande och allergiframkallande ämnen?

Vet du vilka av dina hygienprodukter som innehåller ohälsosamma kemikalier? Jag plockade fram hela arsenalen, från duschkräm, tandkräm och lypsyl till stylingprodukter och lotions och gick igenom innehållsförteckningarna.

Tidningen Råd & rön konstaterade nyligen att flera populära hudkrämer innehåller hormonstörande parabener och allergiframkallande parfymämnen. Jag utgick ifrån deras test och passade även på att ta med solkrämer, som Naturskyddsföreningen testade förra året.

Det här kollade jag efter

 • Parabener - misstänkt hormonstörande. Ex: metylparaben
 • BHT (butylhydroxitoluen) - misstänkt hormonstörande antioxidant
 • Parfymämnen - 26 st allergiframkallande parfymämnen som EU:s listat
 • Formaldehydfrigörare - misstänkt allergiframkallande. Ex: diazolidinyl urea
 • Zinkoxid och titandioxid - fysikaliska UV-filter som kan ge DNA-skador
 • Butyl Methoxydibenzoylmethane - kemiskt UV-filter, allergiframkallande
 • Ethylhexyl Methoxycinnamate - kemiskt UV-filter, misstänkt hormonstörande
 • Octocrylene - kemiskt UV-filter, toxiskt
 • Cyclopentasiloxane, Cyklohexasiloxane - toxiska hjälpkemikalier, ev. cancerframkallande

Förutom att leta efter de här ämnena i innehållsförteckningarna så räknade jag även antalet ingredienser. Ju färre ingredienser desto bättre!

Resultat

Totalt kollade jag 42 produkter, både mina egna och pojkvännens. De giftiga ämnen som det fanns flest av i produkterna var parabenerna och parfymämnena. Av de 42 produkterna, var det bara sju som hade färre än 10 ingredienser, och vanligast (median) var 14 ingredienser.

Allra värst var en hårvårdsprodukt, Lanza healing colour care, med 58(!) ingredienser, bl a metylparaben, etylparaben, propylparaben, butylparaben, etylhexylmethoxycinnamate, cyklopentasiloxane samt parfymämnena hexyl cinnamal, linalool, citral, geraniol och benzyl alcohol. En dyr sak som jag köpte alldeles nyligen och inte har hunnit prova än. Nu vet jag inte vad jag ska göra med den.

Duschprodukter

Bodyshop överraskade med parabenrekordet; fem olika parabener i sitt nässelschampo! Med andra ord bör man nog se upp med Body shop. Änglamarks duschkräm med bara 9 ingredienser och inga av de eftersökta ämnena var däremot toppen!

Lypsyl

Försvarets hudsalva hade också bara 9 ingredienser, men en av dem var det hormonstörande BHT, vilket var lite av en chock eftersom lyspyl är mitt enda beroende. Det andra lypsylet jag kollade, Eucerin, hade hela 21 ingredienser, med både BHT och etylhexylmethoxycinnamate, så jämfört med det såg ju försvarets hudsalva ganska harmlöst ut. Men för säkerhets skull har jag nu börjat använda apotekets Vera lip conditioner, också med 9 ingredienser, men utan någon av de eftersökta ämnena.

Deoderanter

Flest allergiframkallande parfymämnen hade pojkvännens Hugo Boss deo, hela 10 stycken! Min deo, Bats från Apoteket, fick pluspoäng för bara 9 ingredienser och inget av de eftersökta ämnena.

Solkrämer

Av de fyra solkrämerna (Nivea barn 25, Eucerin barn 40, Aco barn 25 och Aco barn 16) som vi hade hemma innehöll alla titandioxid, parabener och ytterligare några av de otrevliga ämnena. Alla hade ganska många ingredienser, 24-28 st. Värst av dem var Nivea, men ingen av dem utmärkte sig som bra, så jag ska nog se mig om efter andra alternativ i sommar. I Naturskyddsföreningens test klarade sig Dr Hauschka Sunscreen Lotion 15 bäst (se bild). Ännu bättre är dock skugga, keps och t-shirt.

Toppen av isberget?

Innehållsförteckningar är rena grekiskan, och då pojkvännens läskiga hårgeléer inte innehöll några av "mina" ämnen så misstänker jag starkt att jag missat en massa kemikalier som jag inte vet namnet på. Det känns som om jag kollat toppen av ett eventuellt isberg.

Dessutom har jag inte ens börjat kika på de verkligt farliga badrumskemikalierna, nämligen propplösare, avkalkningsmedel och annat giftigt. Det får bli en framtida uppföljare.

Stäng  Innehåller dina produkter hormonstörande och allergiframkallande ämnen? 
Innehåller dina produkter hormonstörande och allergiframkallande ämnen?

Nytta & vinstplus

Inga av de här ämnena är direkt livsfarliga, i klass med typ DDT, men det känns ju inget vidare att använda saker som visat sig giftigt i olika djurtester. Speciellt produkter som man använder dagligen bör man nog se upp med, då jag förmodar att företagen ofta använder billiga smågiftiga alternativ istället för dyrare men säkrare ingredienser. Vissa produkter klarar sig ju uppenbarligen alldeles utmärkt utan parabener och "svartlistade" parfymämnen.

Hormonstörande ämnen är ju speciellt otrevligt om man tänker tonåringar i puberteten, eller människor i min ålder som funderar på att skaffa barn. Och allergisk vill ju ingen bli!

Jobb & utgifterminus

Det här var ganska drygt att genomföra, men en nyttig ögonöppnare. Dock är det frustrerande att inte veta vad all rappakalja i innehållsförteckningarna är för något och att googla reda på allt skulle ta många dagar.

Jag la ut 25 kr på att köpa testresultaten från Råd & röns hudlotion-test, där alla kemikalierna beskrevs lite närmare. Det gick smidigt att köpa via sms, enligt instruktioner på deras hemsida.

Gör såhär:

 1. Välj ut så många kemikalienamn som du orkar leta efter. Kolla gärna länkarna nedan.
 2. Gräv fram alla dina flaskor och tuber ur badrum, skåp och garderober.
 3. Gör en lista med alla ämnen, och alla dina produkter, så du bara kan kryssa för när du hittar ett ämne.
 4. Räkna gärna antalet ingredienser! Det ger en bra översikt, trots alla svåra ord.

Länktips:

Hormonstörande kemikalier i krämer, artikel i Dagens Nyheter den 22 mars 2009.

EU:s lista över 26 allergiframkallande parfymämnen.

Naturskyddsföreningens test av solkrämer från maj 2008.

Kemisk cocktail skadar pojkfoster, artikel i DN 14 maj 2009
Kommentarer:

Ingvor

8/7-2009 12:00

Hej Sofia! Jag har rekommenderat din sida på min doftfria sida. Hoppas det är ok för din del. Hälsar Ingvor

Boman

28/8-2009 06:33

Hittade 8 av de läskigaste på listan i ett sköljmedel som vi köpt men inte kan använda pga lukten.

Maria

13/11-2009 11:18

http://www.shenet.se/ här kan du hitta den mesta informationen om alla sådana ämnen verkar det som. Man kan få söka på lite omvägar men. Om du t ex söker på methylparaben får du upp recept som innehåller det men leta då upp den ingrediensen o klicka på den eller sök på parabener eller konserveringsmedel.

Maria

13/11-2009 11:21

Hej igen kom på att jag skulle tipsa om Kicks. De har en hylla med organiska produkter nu. Balmbalm, Kibio, Estelle & thild, Korres. De verkar intressanta. http://www.estellethild.se/ http://www.balmbalm.com/ http://www.korresscandinavia.com/

Gunnar

25/11-2009 11:37

"Försvarets hudsalva hade också bara 9 ingredienser, men en av dem var det hormonstörande BHT, vilket var lite av en chock eftersom lyspyl är mitt enda beroende." ??? Hur ska du ha det? Pratar du om försvarets hudsalva eller om Lypsyl?

Sofia

25/11-2009 20:38

Gunnar: Jag pratar om försvarets hudsalva. För att citera Wikipedia: \"I folkmun används felaktigt ordet Lypsyl, då man syftar på läppbalsam/läppcerat.\"

Sofia

12/12-2009 00:08

Hej! Vill bara råda dig med att gå in på jordklok.se där finner ni både miljövänliga rengörningsprodukter och hygienartiklar! Och läppbalsam ;)Dock lite dyrare, men börjar vi alla köpa naturliga produkter kommer det bli billigare, det är ju trots allt vi konsumenter som bestämmer vad som skall stå i hyllorna =) Beställde shampoo och balsam från jordklok.se idag med bara naturliga ingredienser i=) hoppas jag har hjälpt dig lite med ditt sökande =) Mvh Sofia

Emma

17/5-2010 15:39

köp dermanords produkter =)


Spamskydd: Var är hunden?