sol grönatips.segrönatips.se husOm mig

Mäta elförbrukningen

Publicerad 2008-06-25
Billig elmätare från Clas Ohlson

Jag köpte en elmätare och testade den på alla apparater i min lägenhet. Resultatet skrev jag ner på en lista, med hur många kWh (kilowattimmar) som en varje pryl drog på ett dygns normalanvändning. Det blev en verklig ögonöppnare för vilka apparater som är energislukare i vår lägenhet.

T ex upptäckte jag att den gamla frysen drog 1.35 kWh på ett dygn, jämfört med bara 0.95 kWh för den nya kombinerade kyl & frysen (av miljöklass A). Eftersom bägge frysarna ändå var halvfulla så stängde jag helt enkelt av den gamla och proppade den andra full. 1.35 kWh/dag blir nästan 500 kWh på ett år och mer än 10% av vår totala elförbrukning. (Observera att det inte är exakta siffror här, dels pga billig elmätare och dels pga att frysar drar olika mycket beroende på rumstemperatur och hur fulla de är!)

Största elboven var förstås mitt datorkit. Och döm om min förvåning när jag upptäckte att datorn fortsatte att dra ström EFTER att jag stängt av den! 0.25 kWh på en natt - avstängd! Det är nu åtgärdat, med hjälp av ett grenuttag med avstängningsknapp!

Stäng  Billig elmätare från Clas Ohlson 
Billig elmätare från Clas Ohlson

Nytta & vinstplus

När man mäter saker får man ju en känsla för hur mycket el som går åt i olika hörn av bostaden. Och det är tio gånger roligare att börja med energisparande åtgärder när man själv kan mäta skillnaden! Bara på att stänga av frysen och använda grendosa till hemelektroniken har vi sparat gissningsvis 800 kr/år!

Det är kul att jämföra olika prylar också. Vattenkokaren drog t ex "ingenting" jämfört med adventsljusstaken, under ett dygns normalanvändning!

Jobb & utgifterminus

Jag köpte en billig elmätare på Clas Ohlson för 129 kr. Tyvärr har jag läst att de mäter en hel del fel, så om man vill ha ett mer exakt resultat så rekommenderas en Energy Monitor för 400 kr. Har själv inte köpt en sån än, men om/när jag gör det så kommer jag uppdatera den här sidan.

Det är rätt jobbigt att mäta elen på 30 olika apparater och föra protokoll. Det är svårt att veta hur länge man ska mäta också. Vissa saker mätte jag under 24 timmar, andra under en vecka, beroende hur länge jag orkade vänta på resultatet. ;)

Gör såhär:

  1. Köp en elmätare.
  2. Ta reda på din ungefärliga årsförbrukning genom att kika på din senaste elräkning, så du har nåt att jämföra med. En snittlägenhet drar enligt Konsumentverket ca 2000 kWh och en snittvilla 5000 kWh.
  3. Plugga i mätaren i eluttaget och strömsladden från valfri apparat i mätaren.
  4. Håll koll på hur länge du mäter, t ex genom att skriva upp starttid/sluttid på en lapp och skriva in påminnelser i almanackan.
  5. När du väl vet vilka saker som drar el, så är det perfekt att börja med avstängningsbara grenuttag, strömsparläge på datorn mm. Att kunna mäta skillnaden före och efter en insats är ju halva nöjet!

Länktips:

Tidningen M3 har en artikel Så mycket el drar dina prylar.

Götene elförening har också en intressant elförbruknings-lista (PDF).