Skåpmatsutmaningen
Uppdaterad 2008-08-26Ett sätt att minska på mängden mat som (i bästa fall) slängs i komposten, är att hålla koll på vad som står längst in i kylen, frysen och skafferiet och se till att äta upp det innan det blir för gammalt.
Jag gjorde en inventarielista över alla varor som låg i riskzonen för att bli bortglömda och sen kastade. Listan sattes upp på anslagstavlan i köket. Själva utmaningen låg i att hitta på maträtter där man gör av med de oftast ganska udda ingredienserna.
Av ungefär 30 gamla/oanvända matvaror i skafferiet som hamnade på listan, lyckades vi göra av med ungefär hälften på några månader, innan vi tröttnade på försöket. Polentan, lasagneplattorna och kokosmjölken gick åt, medan sesamfröna och molassockret står kvar. Tills vi blir sugna på ett nytt ryck.
Nytta & vinst
Enligt en artikel i SvD tror man att 20-30% av all inköpt mat slängs. Man hinner inte äta upp det man köper innan det blir gammalt, eller lagar för stora portioner helt enkelt. Om man istället aktivt ser till att äta upp sin skåpmat, så betyder det åtskilliga kilo mindre kompost! Och förhoppningsvis sparar man en del matpengar också.
Jobb & utgifter
Inventera skafferiet tar en stund, men det ska ju ändå göras nån gång.
En bieffekt av att försöka sig på kreativ matlagning är att man ofta måste köpa till några nya ingredienser, när man hittar ett recept för att göra av med de gamla.
Gör såhär:
- Plocka ut allt som står i skafferiet, en hylla åt gången, och skriv ner vad som börjar bli gammalt eller riskerar glömmas bort.
- Sätt upp listan på kylskåpet, eller någon annanstans där den syns. Så man kommer ihåg den när man ska bestämma middag och handla.
- Leta reda på recept som gör av med så mycket av de udda ingredienserna som möjligt. Se det som en sport!
- Stryk efter hand de varor som gått åt på listan, så det syns hur duktig du har varit.
Länktips:
ICA har en bra recepttjänst där man kan söka på en ingrediens och få förslag på maträtter med recept.
"Brown urges britons to cut food waste", en artikel i The Guardian 7 juli 2008, om matslöseriet i Storbritannien.
Bortkastad mat skapar sopberg en artikel i Aftonbladet 26 augusti 2008.
Kommentarer:
patric
2/7-2008 15:34Hade ni haft kokosmjölken ståendes länge? Av en händelse tittade jag faktiskt på utgångsdatumet på våran kokosmjölk för bara 2-3 dagar sedan. Den gick ut år 2010 nån gång :)
Sofia
2/7-2008 15:37Nja, den var kanske något år gammal. Men det kändes bättre att göra av med den än låta den stå och samla damm i några år till. Och det blev gott!
Bodil
3/7-2008 15:58bra idé som jag ska prova! jag är duktig på att köpa in o prova nya ingredienser men sen blir det lätt stående
Boman
28/4-2009 10:28Av sesamfröna och sockret kan du göra smarriga Bars att tugga på till mellis eller bara som godis.
Erik Berger
9/1-2010 21:02Hej, kul sida! Har också precis avslutat min årliga(!) inventering av så gott som all mat (teerna orkade jag inte bry mig om). Har redan lyckats göra åt några "sorgebarn" - varför kom vi t.ex. inte tidigare på att det är gott med solrosfrön (som vi dessvärre låtit gå ut 2007) till t.ex. sallad? Bönorna å andra sidan återfinns i listan år efter år, vet ej vad vi ska göra med dom. Kokosmjölk, haha, lurade nyligen i mig själv att jag skulle köpa tre nya burkar fast vi redan hade två... bara för att det var bra pris och "de håller ju ändå till 2011" ;) Nåväl, uppdaterad lista har vi nu i alla fall. Nu är det bara att slänga ett öga på den då och då och låta kreativiteten flöda ;)