sol grönatips.segrönatips.se husOm mig

Återanvända trasiga kläder och lakan

Publicerad 2008-07-03
Råttorna gillar att sova i mina gamla kläder

Förut köpte vi alltid små handdukar på IKEA och gjorde sovgungor av till våra tamråttor. Alla som haft husdjur av den lite tuggigare sorten vet att det går åt en hel del tyg, som måste slängas med jämna mellanrum när det blivit mer hål än filt. En dag stod jag med en gammal trasig raggsocka i handen. "Lagom råttstorlek" tänkte jag och hängde in den i buren. Det blev succé direkt! Sedan dess har vi slutat köpa tyg åt råttorna och använder istället kläder och annat tyg som gått sönder eller fått fläckar som inte går bort.

Även hundar kan ha stor glädje av en gammal strumpa som man stoppar en boll i, eller en bit jeanstyg som man slagit knut på och kan ha dragkamp med.

Förr i tiden tog man gjorde man mattrasor av gamla kläder och vävde golvmattor av det. Idag är det nästan ingen som återvinner kläderna på det viset. Synd! Men trasiga lakan är perfekt att spara och ha som putstrasor, till fönstertvätt, skoputs, silverputs och möbelpolering. Med lite fantasi kan man återanvända mycket tyg.

Stäng  Råttorna gillar att sova i mina gamla kläder 
Råttorna gillar att sova i mina gamla kläder

Nytta & vinstplus

Man köper färre sovgungor, hundleksaker m m genom att använda det som ändå skulle kastas. Och gör av med mindre papper när man ska putsa saker. Bra för miljön! Och för plånboken.

Jobb & utgifterminus

Man behöver hitta ett förvaringsutrymme för klädtrasorna.

Tyget måste också användas med förnuft. Hundar som gärna tuggar sönder och sväljer leksaksbitar kan få tarmvred av tyg som trådar av sig. Lämna inte såna hundar med tygleksaker utan uppsikt. Och råttornas gungor får inte vara fulla av lösa trådar i kanterna. De kan bli strypsnaror.

En olustig bieffekt som måste nämnas, är att råttor som lärt sig boa med trasiga kläder inuti buren, kan få för sig att tugga på hela kläder när de är utsläppta. :( Man får hålla lite koll.
Kommentarer:

Boman

28/4-2009 10:25

Vi använder alla gamla handdukar till hunddukar, att torka hunden med efter promenad i regn eller efter han badat ute eller inne. Och så syr jag miljökassar av gamla gardiner och andra fina gamla tyger. http://bomans.dinstudio.se/

ccfg

18/8-2009 12:07

fin sida

mattsson

17/11-2009 10:40

hahaha


Spamskydd: Var är hunden?